TEKNOLOJİYİ KULLANMANIN YANI SIRA VE BİÇİMLENDİREN ÖĞRENCİLER
İzmir Özel Türk Koleji olarak, anaokulundan lise son sınıfa kadar akademik eğitimlerimizin odak noktasında tuttuğumuz teknolojiyi öğrencilerimizle buluşturuyoruz.5 yaştan başlayıp lise son sınıfa kadar süren bu serüven, teknolojiyi kullanmanın yanı sıra yöneten ve biçimlendiren öğrenciler yetiştirmemize olanak sağlıyor. Öğrencilerimiz en önemli 21.yüzyıl becerilerinden biri olan teknoloji kullanımı konusunda uzmanlaşıyor.
TEKNOLOJİ ODAKLI 21. YY EĞİTİM HEDEFLERİMİZ:
Anaokulu: Öğrencilerimizin hayali ile teknolojiyi birleştirmek.
İlkokul: Etkili zaman yönetimi ile sağlıklı bilgisayar kullanabilen, 3D modelleme yapabilen bireyler yetiştirmek.Ortaokul: HTML kodlarını kullanarak tasarlayabilmek, excel formülleriyle karmaşık grafikleri analiz edebilmek.
Lise: Mobil ve masaüstü uygulamalar yazabilmek, interaktif web siteleri ve oyun geliştirme alanlarında projeler üretebilmek. Teknoloji ile büyüyen çocuklar, uzun vadede küresel akıl ve küresel bilgi gibi yeni çağın gerektirdiği en önemli sahipliği edinerek, bilgiyi kullanma biçimlerini kendilerine has yöntemlerle geliştirirler.
KODLAMA
Öğrencilerimiz 6 yaştan itibaren kodlama öğrenmeye başlamaktadırlar. Teknoloji geleceğe giden en önemli ve güçlü yoldur.
Kodlama öğrenen çocukların;
• Akademik performanslarının artmasının yanında sosyal becerilerinde de gelişme görülmektedir.
• Matematiği eğlenceli ve yaratıcı hale getiren kodlama ile çocuklar, soyut kavramları kolaylıkla görselleştirebilirler.
•Kodlamayı öğrenmek demek yeni bir dil öğrenmek demektir. Böylelikle çocuklar hem sözel hem yazılı olarak güçlenmektedir.
•Odaklanma, organizasyon ve iletişim becerileri artarak özgüvenlerinde olumlu gelişmeler görülmektedir.
• Yaratıcılıklarında önemli gelişmeler görülmektedir.
Geleceğin Dilini Anlamak için Erken Yaşta Kodlama
İTK’da öğrencilerimiz yaş gruplarına göre Scratch Jr Code.org, Lightbot, Kodable,
Scratch ve Phyton vb. platformları kullanarak kodlamayı öğrenirler.
MAKEY MAKEY
Makey Makey 21.yy için geliştirilmiş bir icat kiti olarak tanımlanıyor.
Öğrencilerimiz, 6 yaştan itibaren bu icatla tanışarak istedikleri her nesneyi dokunmatik bir yüzeye çevirebilmektedirler.
Öğrencilerimize keyifli ve eğlenceli çalışmalarla; iletken objelerin başka nasıl programlarla kullanılabileceğini öğreterek kendi oyun programlarını tasarlayabilmelerini sağlıyoruz.
Makey Makey ile proje yapabilmek için elektronik kart (yani makey makey),
USB kablosu ve krokodil kabloları yeterli olacaktır. Elektronik kartı USB kablosu ile bilgisayara ve krokodil kabloları ile herhangi bir iletken veya yarı iletken nesneye bağlayabilirsiniz.
Makey Makey, elektrik ileten her materyal ile çalışır. Kurşun kalem, limon,oyun hamuru, sebzeler…
ARDUINO
Arduino, son yılların en popüler elektronik kontrol sistemi geliştirme kartlarından birisidir. Bir giriş/çıkış (Input/Output) kartı olan Processing dilinin uygulamasını barındıran bir fiziksel programlama platformudur.
• Açık kaynaklı donanıma sahiptir. Arduino kartlarının devre tasarımları açıktır ve istenilen her şey üretilebilir.
• Kolay kullanılabilir bir yapıya sahiptir.
• Arduino, mikroişlemci değildir. Yazılımcıların mikroişlemciler ile rahat kodlamalar yapabilmeleri için kolaylaştırıcı bir ortam hazırlar.
Büyük Mühendisler Küçük Yaşlarda Yetişiyor.
Öğrencilerimiz küçük yaştan itibaren Arduino’yu kullanarak birçok değişik ve eğlenceli uygulama geliştirmeyi öğrenirler. Örneğin; sıcaklık sensörüyle çalışan, çizgi izleyen robotlar
gibi.
Öğrencilerimiz Kendi Yaptıkları Bilim Projelerini Fuarlarda Sergiliyor.
İTK’da öğrencilerimiz Maker Faire fuarlarına katılarak yazdıkları uygulamaları ve projelerini sergileme şansı elde ederler.
3D PRINTER
İzmir Özel Türk Koleji’nde tüm öğrencilerimiz 3 boyutlu yazıcılar ile tanışma fırsatı bulurlar. Küçük yaş gruplarında Tinkercad, büyük yaş gruplarında ise 3DMax tasarım programlarını öğrenerek dijital dünyada tasarladıkları bir veriyi gerçek dünyaya nasıl aktarabileceklerini öğreniyorlar.
3 boyutlu yazıcılar nasıl çalışır?
• 3 boyutlu yazıcıları kullanabilmek için öncelikle cismin 3 boyutlu tasarımının yapılması ve bunun için de bir yazılım kullanılması gerekiyor.
• Bilgisayar ortamında AutoCAD, Solidworks, 3DsMax gibi bir CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) programı ile tasarlanmış çizimler veya 3 boyutlu tarayıcı ile taranmış olan nesneler ‘.stl’ uzantısında dışa aktarılıyor.
• Sonrasında yine farklı bir yazılımla 3 boyutlu modeli oluşturulmuş cisim, 2 boyutlu katmanlar halinde yığılarak 3 boyutlu ürün elde ediliyor.
• Herhangi bir plastiğin çok daha dayanıklı olan halleri, altın, platinyum, seramik tozu, metal tozu, metal görünümlü-akrilik plastikler ve daha nicesi bir nevi 2 boyutlu yazıcıların kartuş-toner işlemini görüyor.
Çok Yakında İstediğimiz Ürünü Evimizde Kendimiz Üreteceğiz. Bahsi geçen yazıcılar; mimarlık, inşaat, otomotiv, mücevher, aksesuar, hava-uzay, tıp sektörlerinde yaygın
olarak kullanılmaktadır. Yazıcıların küçük modelleri ise yavaş yavaş evlerimizin kapısını çalıyor. Böylelikle istediğimiz ürünü evimizde kendi başımıza üretebileceğiz.
ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK
Günümüzün en popüler konularından biri olan artırılmış gerçeklik teknolojisi, web 2.0 aracımız Quiver’i kullanarak özellikle küçük yaş öğrencilerimize 3.boyut kavramını öğretiyoruz.
Artırılmış Gerçeklik;
• Cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesidir.
• Teknolojisinden faydalanabilmek için; bulunduğunuz ortamda internet erişiminin ve elinizde artırılmış gerçekliği tanımlayacak cihazların (akıllı gözlük, akıllı telefon ya da tablet) bulunması gerekir.
Erken Yaşta Sektörlere Yön Veren Uygulamalar İle Tanışarak Mesleki Başarıyı Yakalama
Pazarlama, emlak, sinema gibi alanlarda kullanılan bu teknolojiyle öğrencilerimiz,okullarımızda erken yaşta tanışma fırsatı bulmaktadırlar.
LEGO MINDSTORM
Öğrencilerimiz, Lego Mindstorms EV3 setlerini kullanarak robotik ve kodlama öğreniyorlar. Lego Mindstorms çalışmaları öğrencilerimiz tarafından seçilen kulüp derslerinde haftada 2 saat olarak yapılmaktadır.
Kodlamayı ve robot yapmayı eğlenceli hale getiren Lego Mindstorms EV3 ile;
• Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen robotlar,
• Çizgi izleyen arabalar,
• Kızılötesi sensör ile bir nesneyi izleyen robotlar,
• Zeka küpü çözen robotlar yapılabilmektedir.
First Lego League (FLL) Yarışmalarında Başarı Serüveni
Ortaokul ve lise öğrencilerimiz, eğlenirken öğrendikleri bu kodlama eğitimi ile her yıl ulusal ve uluslararası platformlarda yapılan First Lego League (FLL) yarışmalarında kendi robotlarıyla okulumuzu temsil etmektedirler.
DRONE
İnsansız hava aracı olarak geçen droneların tasarlandığı proje bazlı eğitimlerimizle öğrencilerimiz hem drone kullanma hem de tasarlama konusunda bilgi sahibi olmaktadırlar.
• Kullanması eğlenceli olduğu kadar zor olan droneların kullanılması için özel bir eğitim ve izin alınması gerekmektedir.
• Fotoğrafçılık, pazarlama, tarım, afet yönetimi gibi pek çok alanda kullanılan ve kullanılması planlanan dronelar 21. Yüzyıl teknolojilerinin popüler ürünlerinden.
YAPAY ZEKÂ
Eğitimin amacı, yapay zekanın farklı alanlarla nasıl kullanılabileceği konusunda farkındalık kazandırmak, geliştirilen projelerin otonom hale getirilmesi amacıyla uygulamalar yaparak bu konunun geleceği hakkında vizyon oluşturmak ve öğrencilerin bu alanda uzmanlaşmak istemesi halinde yapay zeka temelinin atılmasıdır. Veri, büyük veri, makine öğrenmesi, Python dili ile uygulamalar, yapay zekâ sinir ağları, derin öğrenme gibi kavramlarla ilgili eğitimler verilmektedir. Daha sonra öğrencilerimiz edindiği bilgi doğrultusunda yapay zekâ alanında projeler geliştireceklerdir.
YAPAY ZEKA ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALARDA AMAÇLARI ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ:
1. İnsan beyninin fonksiyonlarını bilgisayar modelleri yardımıyla anlamaya çalışmak.
2. İnsanların sahip olduğu zihinsel yetenekleri, bilgi kazanma, öğrenme ve buluş yapmada uyguladıkları strateji, metot ve teknikleri araştırmak.
3. Bu öğrenme metotlarını formel hale getirmek ve bilgisayarlarda bilgi sistemleri halinde uygulamak.
4.İnsanlarını bilgisayar kullanımını kolaylaştıracak insan/bilgisayar ara birimleri geliştirmek.
5.Belli bir uzmanlık alanı içindeki bilgileri bir ‘bilgi sistemi’ (veya ‘uzman sistem’) halinde toplamak.
6. Geleceğin bilgi toplumunun kurulmasında önemli rol oynayacak ‘genel bilgi sistemleri’ geliştirmek.
7. Yapay zeka iş yardımcıları ve ‘zeki robot timleri’ geliştirmek.
8. Bilimsel araştırma ve buluşlarda faydalanmak üzere, ‘araştırma yardımcıları’ geliştirmek.
RASPBERRY PI PICO
Raspberry Pi Pico üzerinde bulunan RP2040 mikro denetleyici kodlamasında kullanılan MicroPython, CircuitPython, C / C ++ ve Arduino kendi dili olmak üzere bir çok çeşit programlama dilini olanak sunmaktadır ve hatta Pyton’un blok tabanlı bir sürümü olan Piper Play’i bile desteklemektedir.
Raspberry Pi Pico rakibi olan Arduino kartından farklı olarak üzerinde bir sıcaklık sensörü barındırmaktadır. Böylelikle dışarıdan bir bağlantı veya sensör bağlamadan sıcaklık verisini almamızı sağlamaktadır. Raspberry Pi Pico Arduino Nano ile yaklaşık aynı ebatlardadır.
İzmir Özel Türk Koleji olarak öğrencilerimiz Arduino ile devreler oluşturmaya ek olarak Raspberry Pi Pico kullanımını öğreniyor ve hayal ettiği her projeyi gerçeğe dönüştürüyor. Öğrencilerimiz ürettikleri projelerde hem Arduino hem de Raspberry Pi Pico kullanarak, güncel donanımlar ile entegre çalışmalar yapmaktadır.