İzmir Özel Türk Koleji Yurt Dışı Eğitim ve Uluslararası Programlar Departmanı olarak öğrencilerimizin aldıkları eğitimin yanında edindikleri yabancı dili aktif olarak kullanmalarını, farklı kültürlerle yaşamayı öğrenmelerini, vizyon sahibi, kendi ayakları üzerinde duran ve sorunlarını çözebilen birer birey olmalarını hedefleyerek başta Avrupa ve Kuzey Amerika’da olmak üzere yurt dışı eğitim ve kültür programları, yurt dışı yaz okulları, yurt dışı lise değişim programları başta olmak üzere birçok uluslararası çalışmalar yapıyoruz.
Tüm bunların yanı sıra lisans eğitimini yurt dışında sürdürmek isteyen öğrencilerimize kapsamlı danışmanlık hizmeti veriyor, bire bir stratejik planlamalar yaparak öğrencimizin okumak istediği ülke ve bölüme özel adımlar atıyor, tüm ITK okullarındaki yurt dışı başvuru süreçlerinin organizasyonunu üstleniyoruz. Ayrıca, yurt dışında başarılı bir üniversitede eğitim alabilmek için tüm dünyadaki lise öğrencileri gibi ITK öğrencilerinin de içinden geçmesi gereken süreçler ve atması gereken adımlar olduğunu bilerek, akademik planlamalarını yapıyor ve ihtiyaç duyduğu bilgiye doğru kaynaklardan ulaşmasını sağlıyoruz.
Yurt Dışı Eğitim ve Uluslararası Programları hakkında aklınızda oluşan sorular mı var? Aradığınız cevapları aşağıda bulabilirsiniz. Eğer tam olarak istediğiniz cevaba hala ulaşamadıysanız ve daha detaylı bilgi almak istiyorsanız yurtdisiegitim@itk.k12.tr adresinden bize ulaşabilirsiniz!
Yurt dışı yaz okulları çoğu zaman üniversitelerin lise öğrencilerine yönelik başlattığı, üniversite giriş seviyesindeki derslerden ve kampüs içi etkinliklerden oluşan en fazla 1 ay süren eğitim ve kültür programlarıdır. İTK olarak öğrencilerimizi düzenli bir şekilde üniversitelerin saygın liselerden öğrencilere yönelik başlattığı yaz okullarına yönlendiriyoruz.
İster yurt içinde ister yurt dışında olsun üniversitelerin sunduğu yaz okulu programları, lise öğrencilerimiz için erken dönemde üniversite eğitimi ve ders sistemi ile tanışma fırsatı verdiği için öğrencilerimizin akademik planlamalarını yaparken oldukça yardımcı olmaktadır. Öte yandan kariyer planlaması yapan öğrencilerimizin üniversitelerde bölümlere ait derslerle erken dönemde tanışması daha bilinçli kariyer ve meslek seçimine olanak sağlarken lise öğrencilerimize daha sağlıklı üniversite tercihi yapma imkanı yaratmaktadır.
Lise boyunca yurt dışındaki üniversitelerin yaz okullarına katılan öğrenciler, lisans eğitimi için yurt dışındaki okullara başvururken kimi avantajlar elde edebilmektedir. Yurt dışı üniversitelerin öğrencileri seçerken özellikle dikkat ettiği bazı yetkinliklerle lise öğrencilerini buluşturan yaz okulları, özellikle aşağıda listelediğimiz alanlarda öğrencilere
kalıcı öğrenimler katmaktadır:
● Erken yaşta uluslararası eğitim tecrübesine sahip olmak
● Üniversite ders takip yeteneği kazanmak
● Doğru bölüm ve üniversite tercih edecek tecrübeye sahip olmak
● Yüksekokul/üniversite seviyesinde akademik olarak notlandırılmak
● Üniversite seviyesinde ders takip edebilmek için dil yeterliliğine sahip olduğunu göstermek
Yurt dışı üniversitelerin düzenlediği yaz okulları ise farklı lise gruplarına yönelik olarak açılsa da 11. sınıf yazında tercih edilen yaz okulu programları hem bilişsel hem de akademik olarak öğrencilerimizin en çok faydalanabileceği dönem olarak belirmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta yaz okulunda işlenecek olan müfredat ve derslerin kapsamıdır. Sadece dil odaklı yaz okulları olduğu gibi baştan sona akademik derslerin verildiği yaz okulları da mevcuttur. Öğrencinin ihtiyacına ve arzusuna göre planlanması gereken bu süreçte okulumuz Yurt Dışı Eğitim ve Uluslararası Programlar Departmanı ile erken dönemde temasa geçmek doğru yaz okulu programını bulma noktasında oldukça önemlidir.
Yurt dışında üniversitelerin yürüttüğü yaz okulu programları farklı dönemlerde çağrılar çıkmakta ve farklı profillerde lise öğrencilerini hedeflemektedir. Bu sebeple yaz okulu fırsatlarını araştıran öğrencilerimizin okulumuz Yurt dışı Eğitim ve Uluslararası Programlar Departmanı ile temasa geçerek istediği programa yönelik detayları planlaması gerekmektedir. İçinde bulunduğu akademik yılın ilk döneminde bu süreci başlatan öğrencilerimiz daha fazla seçenek ile ilerleme imkanı bulmaktadır.
Yurt dışında lise değişim programları, öğrencilerin 9, 10 ve 11 sınıfta ya da 12. sınıf sonrasında yarım dönem ya da bir akademik yıl, başta Kanada ve Amerika olmak üzere birçok farklı ülkede lise eğitimi alabildiği programlardır. Bu programlar gidecekleri ülkelerin dışişleri bakanlıkları ve eğitim müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. Yurtdışı lise değişim programlarının asıl amacı öğrencilere gidecekleri ülkelerin kültürlerini tanıma imkanı sunmak ve kendi kültürlerini de o ülkede yaşayan kişilere tanıtmasına olanak sağlamaktır. Tam da bu sebepten ötürü lise değişim programları içinde en çok tercih edilen ve güvenli görülen seçenek öğrencinin gittiği ülkenin kamu kurumları tarafından organize edilen lise değişim programlarıdır. Bu programlarda öğrenciler bir devlet lisesinde eğitimlerine devam ederken, devlet tarafından araştırmaları yapılıp güvenli kabul edilen aileler yanında kalmaktadırlar. Bu aileler öğrencileri kendi çocukları olarak kabul ederek her konuda denetlemek ve takip etmekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra öğrencilerin okul ve ailelerini denetleyen yine devlete bağlı bölge temsilcileri mevcuttur.
Yurt dışı lise değişim programları lise seviyesindeki bir öğrenci için bulunabilecek en güvenli programlar arasında yer almaktadır. Yurt dışında üniversite okuma planı olan öğrencilerin uzun soluklu ilk yurt dışı deneyimi olan lise değişim programları öğrencinin uluslararası eğitim ve yaşam tecrübesi edinmesini sağlamakla birlikte, yurt dışında yaşam sürecini yönetip yönetemediğine yönelik değerlendirme yapabilmesine de olanak sağlar. Aynı zamanda ağırlayan ülke devletinin güvencesi ile yapılan programlar bir sosyal sorumluluk projesi olarak da değerlendirilir ve yurt dışı üniversite kabullerinde öğrencilere artı değer katar, burs alma ihtimallerini arttırır. Bazı öğrenciler gittikleri ülkelerde üniversite
tercihi yapması durumda gittikleri yıla ait dersleri kredi saydırabilmektedir.
Türk Eğitim sistemi içerisinde okuyan bir öğrenci için yurt dışı lise programlarına katılmak için en ideal yıl 10.sınıftır. Fakat öğrencinin talebi doğrultusunda 9 ya da 11. sınıfta da bu programa katılmak mümkündür. Fakat gerek Türkiye’deki üniversite sınavı gerekse lise mezuniyeti göz önüne alındığında 12. sınıf bir öğrenci için kesinlik uygun bir yıl değildir. 12. Sınıfta yurt dışında okumak isteyen öğrenciye en uygun program 12+1 diye adlandırılan 12. sınıf sonrası katılabileceğiniz programlardır.
12+1 programı Türkiye’de öğrencinin 12 sınıf okuduğu yıl başvuru yaparak, mezuniyetini takip eden akademik yılda karşı ülkede bir akademik yıl daha 12. sınıfı okuyabildiği bir programdır. 12+1 programı, Amerika ve Kanada’da üniversite başvurusu yaparken öğrencinin o ülkedeki liseden başvuru yapması anlamına geldiği için üniversite kabullerini destekleyen programlar içerisindedir. Bu program da aynı yurt dışı lise değişim programlarında olduğu gibi devlet güvencesinde gerçekleşir ve öğrenciler devlet lisesinde 12. sınıf okur, devlet tarafından araştırmaları tamamlanmış aileler yanında kalırlar.
Yurtdışı lise değişim programlarına başvuru aynı üniversite başvurusu gibi, gitmeyi planladığınız yıldan 1 sene önce yapılmalıdır. Ülke bazında değişen başvuru tarihleri Eylül ayında başlar ve en geç Haziran ayında son bulur.
Yurtdışı lise değişim programları hakkında daha detaylı bilgi almak için okulumuz Yurt dışı Eğitim ve Uluslararası Programlar Departmanı ile temasa geçebilir, istediğiniz ülke ve program türleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Akabinde yapılan bir dil yeterlilik sınavı ile başvuru sürecini başlatabilirsiniz.
Yurt dışı eğitim planlamaları için atılacak en doğru adım, süreci planlamaya olabildiğince erken dönemde başlamak. 9. sınıf itibariyle departmanımızla iletişime geçerek süreç hakkında detaylı bilgi almak, katılım gösterilmesi gereken sınavların planlamasını yapmak, gerekli kursların kayıtları için adım atmak 12. sınıfta yapacağımız yurt dışı başvuru süreçlerini hem kolaylaştırmakta hem de daha yüksek başarıyla yürütülmesine olanak sağlamaktadır.
Yurt dışı lisans eğitimi sadece öğrencilerimizin değil velilerimizin de sürece bire bir dahil olmasını gerektirir. Hem finansal planlamanın yapılması hem ülke/bölge tercihinin daha sağlıklı yapılması hem de öğrencinin içinden geçeceği uzun soluklu sürecin en önemli destekçisi olan velilerimizin süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olması oldukça önem arz etmektedir. Öğrencimizin departman ile yaptığı ilk görüşme sonrası velimizin sürece dahil olması ve planlamanın tüm aşamalarında öğrenci ile birlikte hareket etmesi başarıyı desteklemektedir.
Lisans eğitimi için ülke tercihinde bulunurken şüphesiz ki ilk dikkat edilmesi gereken husus, gitmek istenilen ülkelerin akademik başarı olarak bu uzun süreli yatırıma değecek bir ülke olup olmadığını araştırmaktır. Her öğrenci için fark etmekle beraber gidilecek ülkenin iklimi, gitmek istenilen şehrin kalabalıklığı gibi tamamen kişisel tercihler de yurt dışı lisans eğitimi planlaması yapılırken öğrencinin dikkate alması gereken konuların başında gelmektedir.
Yurt dışı üniversite başvurularında dil yeterliliği en önemli kriterlerin başında gelmektedir. Eğer başvuru yapacağınız bölümün eğitim dili İngilizce olacaksa tüm Dünya’daki üniversitelerin kabul ettiği 2 tane sınav türü vardır.
Bunlar TOEFL ve IELTS dir. Her 2 sınav da tüm ülkeler tarafından kabul etmekte olup öğrencinin tercihine bırakılmaktadır.
Eğer eğitim dili İngilizce olmayacak ise alacağı sınavlar ülkeler bazında değişmektedir. Bunu örneklemek gerekirse;
Almanya için TEST-DAF, İtalya için CILS gibi sınavlardır.
İkinci önemli kriter ise akademik başarıdır. Bazı üniversite ve bölümler için lise not ortalaması yeterli olurken, birçok bölüm ve burs başvuruları için akademik sınav puanları önem taşımaktadır. Dünya’daki birçok üniversite akademik sınavlardan SAT1 ya da ACT sınavlarını temel akademik yeterlilik sınavı olarak kabul etmektedir. Başvuru yapılacak olan bölüm spesifik bir yeterlilik isterse o zamanda SAT2 ve AP sınavlarından birini almanız gerekmektedir. Fakat Almanya’da Feststellungspüfung sınavı ya da İspanya’daki PAU sınavı gibi bazı ülkeler ya da üniversiteler sadece kendi akademik yeterlilik sınavlarını kabul edebilmektedir.
Yurt dışı üniversite başvuruları ülkeler bazında değişiklik gösterirken temelde hepsinin istediği belli başlı yeterlilikler bulunmaktadır. Bu yeterliliklerin büyük bir kısmı yukarıda belirtilen dil ve akademik sınavlardır. Ancak başvuru yapacağınız bölüme yönelik şansınızı arttırmak için yapmanız gereken kimi akademi-dışı çalışmalar da mevcuttur. Örneğin; tasarım, mimarlık gibi yetenek isteyen bölümlere başvururken portfolyo hazırlanması ya da spor/sanat gibi bölümler için yeteneğinizi gösterir kayıtları oluşturma bunlara örnek gösterilebilir.
Bunların dışında üniversitelerin öğrencileri değerlendirirken en çok dikkat ettikleri konuların başında “akademik özgeçmiş” adını verdiğimiz, öğrencinin eğitim hayatı boyunca okul dışı yaptığı çalışmaları da gösterdiği arşiv dösyası gelmektedir. Bu dosya her kadar zengin ise kabul ve burs imkânlarını yakalamak da o kadar yüksektir. Akademik özgeçmişte yer alabilecek çalışmalar öğrencinin kendi yeterlilik ve ilgi alanlarıyla doğru orantılı olup mümkünse başvuru yapacağı bölümle ilişkili olması tercih edilmektedir. Fakat yine de belli başlı bu alanlardan söz etmemiz gerekirse;
● Spor ve/veya sanat çalışmaları (Royal Academy/LCM sertifikaları ya da kurs/öğretmen referansları),
● Sosyal etkinlik çalışmaları (FLL, MUN, TUBİTAK, Uluslararası Bilim Olimpiyatları vb),
● Sosyal Sorumluluk projeleri,
● Sosyal hizmet projeleri,
● Sertifika Programları (Üniversiteler bünyesinde gerçekleşen akademik ve mesleki içerikli programlar),
● Uluslararası programlar gibi çalışmalar yer almaktadır.
Unutmayın ki üniversite bölüm tercihi demek aslında gelecekteki mesleğinizi tercih ettiğiniz ilk basamak demektir. Lisans eğitimi de temelde mesleki bir eğitimi içermekte, belirli alanlarda uzmanlaşmanızı sağlayan bir müfradatı içermektedir. Bu sebeple yurt dışındaki üniversitelerde bölüm tercihi ve bölüme yönelik yaptığınız her çalışma büyük önem taşımaktadır; bölüm tercihi yaparken bunun geleceğinizi tamamen etkileyecek ve mesleğinize yönelik en temel karar olduğunu bilmek önem arz etmektedir. Birçok ülkede üniversiteler ortak kullanılan online bir sistem üzerinden başvuruları almaktadır. Bu online başvuru alanlarında üniversiteler sizin hangi bölüm/lere başvuru yaptığınızı görebilmekte olup, sizin bölümünüz konusunda ne kadar kararlı olduğunuza da kanaat getirebilirler. Örneğin; İngiltere’ye başvuru yaparken 5 üniversite tercihinde bulunabilirsiniz. Birinci tercihlerinizde bir üniversitenin mühendislik bölümünü yazarken ikinci tercihinizde farklı bir üniversitenin tasarım bölümünü yazmış olmanız sizi -kendini henüz tanımamış ve ne
olmak istediğini bilmeyen bir öğrenci- olarak değerlendirmelerine sebep olabilmektedir. Bu sebeple bölüm tercihinizi yaparken dikkatli ve kararlı olmalısınız.
Yurt dışındaki üniversitelerin uluslararası öğrencilere yönelik fiyatlandırması neredeyse her zaman kendi vatandaşlarına yönelik fiyatlandırmalardan farklıdır; ve neredeyse her ülkede lisans eğitimi için harçlık, beslenme ve konaklama dışında bir miktar para harcamanız gerekmektedir. Bunu örneklemek gerekirse; Kanada’daki devlet/özel üniversiteleri lisans eğitimi için uluslararası öğrencilerden minimum 30.000 CAD gibi bir ücret istemektedir, İngiltere’de bu fiyatlar 30.000 Pound seviyelerinde iken, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 30.000 USD gibi yıllık eğitim masraflarıyla karşılaşılmaktadır.
Yaşam maliyetleri ise öğrencinin tercih ve beklentilerine göre değişmekle birlikte eğer tahmini bir hesaplama yapmak ister iseniz internetteki yaşam maliyeti hesaplama databaselerini kullanabilirsiniz. (numbeo.com, nerdwallet.com, expatistan.com vb.)
Yurt dışındaki üniversitelerin burs sistemi Türkiye’deki sistemden oldukça farklıdır. Öğrencilerin sadece akademik başarıları yeterli olmayıp, akademik özgeçmişinde yer alan okul dışı aktiviteleri, akademik ve sosyal alanda parlak bir birey olması oldukça önem taşımaktadır. Bir üniversitenin kabul birimi lisans eğitimi için burslu olarak kabul edeceği öğrenciyi belirlerken temel olarak iki farklı şey yapar. Öncelikle öğrencinin dünya üzerinde farklılık yaratacak çalışmalar yapan, okuyacağı bölüm ile ilgili araştırmalar yapıp projelendiren öğrencileri burs konusunda öncelikli değerlendirir.
İkinci olarak, okuldaki tüm fakülte dekanlarına ve kulüp başkanlarına ihtiyaç duydukları öğrenci profil bilgilerini paylaşmalarını isteyerek öncelikli listedeki öğrenciler içinde ihtiyaç duyulan profilde bir öğrencinin olup olmadığına karar verir. Örneğin, bir üniversitenin yıldız basket oyuncusu veya tiyatro oyuncusu bir sonraki yıl mezun olacaksa, o öğrencinin yerini doldurmak için akademik başarısının yanında iyi bir basketbol oyuncusu olan bir öğrenciyi öncelikli değerlendirir ve bu sayede öğrenciyi okuluna dahil etmek için burs imkanı sunar. Eğer bir bursa ihtiyacınız var ise muhakkak akademik başarınızın yanında bireysel gelişiminizi destekleyecek ya da uluslararası alanda yetkinliğinizi kanıtlayacak çalışmalar yapmanız beklenmektedir. Bunlar dışında düşük oranlı burslar öğrencinin aile gelirine, akademik yeterliliklerine ya da güçlü referanslarına göre verilebilmektedir.
Yurt dışındaki üniversitelerin hemen hemen hiç biri ÖSYM sonucuyla ilgilenmemektedir. Sadece Almanya üniversiteleri kendi eğitim sisteminden gelmeyen öğrencilerden kendi ülkelerindeki üniversite yerleştirme sonuçlarını talep etmektedir. Bu yerleştirmelerde de, -başvuru yapacağınız üniversite ile kabul aldığınız üniversite eşdeğer midir?- bunu anlamak adına talep edilmektedir.