İzmir Özel Türk Koleji

İTK Tarihinde İz Bırakanlar

İTK Tarihinde İz Bırakanlar

15 Kasım 1950 tarihinde İzmir Talatpaşa 23. numaralı binada, 26 öğrencisi ile yola çıkan ve Türk ismini taşıyan ilk ve tek okul olan İzmir Özel Türk Koleji; yaşama her yönüyle hazır on binlerce gencin mezun olduğu bir kurum oldu. Kurucumuz Bahattin Tatış’ın; “Öyle bir eğitim ve öğretim kadrosu oluşturalım ki; İzmir Özel Türk Koleji’nin öğretmen ve idarecileri, öğretmenlik mesleğinin erdemini kavramış, idealist, özverili, üstün yetenekli eğitimciler olsunlar.” sözünden hareketle Bahattin Tatış ile yola çıkan, Türkiye’nin ve dünyanın farklı köşelerinde sanat, spor ve bilim alanlarında önemli başarılar kazanmış mezunlarımızın yetişmesinde büyük katkıları olan yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve çalışanlarımız, İTK’lıların akademik, sosyal ve sportif alanlarda nice başarılara imza atmasına katkı sağladı.

Cevriye Tatış



İzmir’in tanınmış, köklü ailelerinden Zeliha ve İbrahim Tanyalçın’ın büyük kızları olan Cevriye Hanım, 1924 yılında İzmir’de doğdu. İlköğrenimini Kestelli’de bulunan Özel Yusuf Rıza İlkokulu’nda, orta ve lise öğrenimini ise İzmir Cumhuriyet Kız Enstitüsü’nde tamamladı. Enstitünün voleybol takımında da başarıyla görev alan Cevriye Hanım, 1942 yılında mezun oldu. 1946 yılında, o yıllar İzmir Ticaret Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak görev yapan İzmir Özel Türk Koleji’nin kurucusu Sayın Bahattin Tatış ile evlendi. Bahattin Tatış’ın deyimiyle, İzmir Özel Türk Koleji’nin gelişmesinde ve kalkınmasında eşi Cevriye Hanım’ın büyük emekleri ve desteği olmuştur. Cevriye Hanım sosyal yönleri kuvvetli, okulun müstahdemi, öğretmenleri ve diğer çalışanları arasında herhangi bir ayırım yapmaksızın hepsini koruyan, yardımcı olan, İzmir Özel Türk Koleji camiasının deyimiyle, iyilik meleği bir insandı. 1947 yılında Yavuz Tatış ve 1948 yılında Oğuz Tatış’ı dünyaya getiren Cevriye Tatış, 10 Eylül 1976 yılında, 52 yaşındayken hayata çok erken yaşta veda etmiştir.

Bahattin Tatış



İzmir Özel Türk Koleji'nin kurucusu Bahattin Tatış, 22 Temmuz 1919'da İzmir'de doğdu. Öğrenimine İzmir Halitbey İlkokulu'nda başlayan Tatış, İzmir Erkek Öğretmen Okulu'nun orta kısmını bitirdi. Daha sonra öğrenimini Edirne Erkek Öğretmen Okulu'nda tamamladı. İlk görev yeri olan Seferihisar'ın Beyler Köyü'nde bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü'nün matematik bölümünü kazandı. Bu okuldaki öğrenimi başlayamadan II. Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine Yedek Subay Okulu öğrencisi olarak silah altına alındı. Askerlik görevinin ardından Gazi Terbiye Enstitüsü'ne döndü ve buradan 1943 yılında matematik öğretmeni olarak mezun oldu. Mezuniyetinin ardından üstün başarısı nedeniyle Enstitü'nün matematik öğretmenliğine, üç ay sonra da okulun müdür yardımcılığı görevine atandı. II. Dünya Savaşı'nın büyümesi ile yeniden silah altına alındı ve Kuleli Askeri Lisesi'nde üç yıl matematik öğretmeni olarak görev yaptı. Askerliğin bitiminde Gazi Terbiye Enstitüsü'ne dönen Tatış, evlilik nedeniyle ve kendi isteğiyle İzmir Ticaret Lisesi matematik öğretmenliğine atandı. Ticaret Lisesi öğretmenliğini yürütürken yabancıların açmış olduğu özel okullar ayarında bir okul açma düşüncesini, 15 Kasım 1950'de gerçekleştirdi. 1950-1975 yılları arasında İzmir Özel Türk Koleji'nin müdürlüğünü yaptı. 1968 yılında Türkiye'nin ilk özel üniversitesi olan Yakındoğu Özel Yüksekokulları'nı kurdu. 1990-1991 Öğretim yılında Ege Üniversitesi Senatosu, 1994-1995 Öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Senatosu tarafından kendilerine ortaöğretime katkıları nedeniyle "Onursal Doktorluk" ünvânı verildi. Trigonometri Dersleri, Geometri Dersleri, Cebir Dersleri, İdealler ve Gerçekler, 21. Yüzyıl ve Öğretmen ile Yarınlarda Var Olmak adlı kitapları yayınlanmıştır. Bahattin Tatış, 26 Ekim 2008 tarihinde 89 yaşında aramızdan ayrılmıştır.

Cevdet Bilsay



1890’da Kosova’ya bağlı Prepol’de doğdu. İstanbul Yüksek Muallim Mektebi Matematik-Fizik Bölümü’nden 1917 yılında mezun oldu. Döneminde, İzmir’e matematiği sevdiren büyük eğitimci olarak anılan Cevdet Bilsay, İzmir ve İstabul’daki liselerde çalıştıktan sonra 1950 yılında İzmir Özel Türk Koleji’nde çalışmaya başladı. Türk Koleji’nde matematik laboratuarının açılmasına öncülük etti, öğrencilerini matematik alanında en iyi şekilde yetiştirerek üniversite sınavlarında ve çeşitli yarışmalarda başarılar elde etmelerini sağladı. 73 yaşında fiili öğretmenliği bırakmış olmasına rağmen Bahattin Bey’in ısrarı üzerine İzmir Özel Türk Koleji’nde genç öğretmenlere danışmanlık yaparak görevine bir süre daha devam etti.

Bahattin Ersoy



Bahattin Ersoy, 1922 yılında İzmir’de doğdu. İlköğretimini Şehit Fethi Bey İlkokulu’nda tamamladıktan sonra, ortaöğretimine İzmir Erkek Lisesi’nde devam etti. Lise mezuniyetinin ardından, öğretmenlik idealinin ilk adımlarını İstanbul’da attı. İstanbul Öğretmen Okulu’nda Kimya Öğretmenliği eğitimine başladı. Şubat 1948’de mezun olan Bahattin Ersoy, stajının ilk kısmını İzmir Atatürk Lisesi’nde yaptı. Kalan kısmını ise Malatya Lisesi’nde tamamladı ve 1956 yılında askere çağırılana kadar burada kimya öğretmeni olarak görev yaptı. Askerlik görevinin sonrasında Uşak Lisesi’nde kimya öğretmenliği ile birlikte müdür yardımcılığı görevini sürdürdü. 1960 yılında İzmir Özel Türk Koleji’nde Kimya Öğretmeni olarak göreve başladı. Ersoy, 1983-1985 yılları arasında okul müdürü olarak görev aldıktan sonra, emekli oldu. Bahattin Ersoy 2010 yılında vefat etmiştir.

Güven Zeyrek



1935 yılında Ayvalık'da doğdu. Orta Öğrenim döneminde tanıdığı; değerli hocası Ressam Prof. Adnan Turani ile beraberliği, sanata olan ilgisini giderek tutkuya dönüştürdü.1957 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Enstitüsü’nü bitirerek İzmir'e yerleşti. 1957-1987 yılları arasında, İzmir Özel Türk Kolejinde; Resim, Sanat Tarihi Öğretmenliği yaptı. Bu yıllar içinde, İzmir, İstanbul, Ankara'da açmış olduğu sergileriyle tanındı. Güven Zeyrek, öğretmenliğinin yanı sıra çağdaş Türk Resmi’nde kendi tarzını sürekli kılmış önemli bir sanatçıdır. DYO, Vakko gibi kurum ve kuruluşların açtığı yarışmalı resim sergilerine katıldı ve birçok ödül aldı. 1983-1984 yıllarında Prof. Dr. Süleyman Velioğlu ile tanıştı. Süleyman Velioğlu’nun kurucusu olduğu Akatünvel Sanat Topluluğu’na katıldı. 1985-2000 yılları arasında Floransa, Venedik, Nice, Paris, Barselona, Madrid, Saray Bosna, Viyana, Budapeşte ve Prag- Odessa- Sivatopol Müzeleri’nde ilgili incelemeler yaptı. 1957 yılında sanat yaşamının 50. Yılında Retrospektif ( Geriye Dönüş Evrelerini içeren ve sanat yaşamının bütününü kapsayan ) sergiyi Kbele Sanat Galerisi’nde gerçekleştirdi. Aynı sergi daha sonra İzmir Atatürk Kültür Merkezi’nde sergilendi. Güven Zeyrek, 1957-2009 yılları arasında, 50 yılı aşan sanat yaşamında 500’ü aşan sanat eseri vücuda getirmiştir. Güven Zeyrek, 1987'de emekli oluncaya kadar İzmir Özel Türk Koleji'nde resim öğretmeni olarak görev yaptı.

Orhan Edgüer



1919 yılında Alaşehir’de doğan Orhan Edgüer, yüksek öğrenimini Gazi Terbiye Enstitüsü Tarih ve Coğrafya Bölümü’nü bitirdi. 1944-1959 yıllarında Karşıyaka Lisesi’nde öğretmen ve müdür yardımcısı olarak çalıştı. 1952 yılından itibaren, bu görevinin yanında İzmir Özel Türk Koleji Müdür Yardımcılığı görevini de üstlendi. 1976-1978 ve 1980-1983 yılları arasında İzmir Özel Türk Koleji’nde okul müdürü olarak çalışan Orhan Edgüer, 2006 yılında vefat etti.

Cahit Gürkan



1936 yılında Adana Lisesi’nden mezun olduktan sonra Saim Alpago ile Ankara Devlet Konservatuarı’na katıldı. Aynı yıl Sivil Havacılık (Türk Kuşu) Okulu’nu kazandı. Okulun Başöğretmeni Sabiha Gökçen’in yetiştirdiği uçuş öğretmenleri arasında yerini aldı. Bu arada Konservatuar’da nazari ve uygulamalı derslere devam etti. Mezuniyet sonrası vatani görevini yedek subay olarak tamamladı. 1946 yılında İzmir Şehir Tiyatrosu’nun kuruluşunda görev aldı. Bu arada yaz aylarında filmlerde rol almaya başladı. İlk filmi olan “Dikmen Yıldızı”nda Türkan Şoray’la, en son ve 30.filminde Muhterem Nur’la oynadı. 1960 yılında rejisör olarak İzmir Özel Türk Koleji’nde göreve başladı ve emekli oluncaya kadar elli yılı aşkın bir süre bu görevini sürdürdü. Okulda çalıştığı yıllarda sahnelediği oyunlarla beğeni toplayan Cahit Gürkan, Türk Tiyatrosu’na Haluk Bilginer, Volkan Severcan gibi önemli isimler kazandırdı.

Pakize Yelen



Kastamonu Daday doğumludur. Yükseköğrenimini Gazi Eğitim Enstitüsü’nde tamamladı. Kastamonu, Ankara, Manisa Akhisar’da öğretmenlik yaptı. 1969’da emekli olduktan sonra İzmir Özel Türk Koleji’nde çalışmaya başladı. Öğrencileri kitap okumaya yönlendirmiş, kendi kütüphanesini İzmir Özel Türk Koleji’ne bağışlamış ve bu nedenle okul kütüphanesine adı verilmiştir. Deneme yazılarını ve sohbetlerini “Yahya Kemal Üzerine Bir Konferans”, “Ana Gibi Yar Olmaz”, “Avrupa Dedikleri”, “Bir Ektim Bin Biçtim”, “Örnekler Kompozisyon” adları ile kitap haline getirmiştir.

Turan Çelik



1928 Yozgat doğumludur. Üniversite eğitimini Ticari İlimler Akademisi’nde son sınıfa kadar devam ettirdi. Üniversitenin son sınıfında radikal bir karar vererek spor tutkusunun önüne geçemeyerek Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü’nü kazandı. Aynı sınıfta beraber olduğu Sevim Hanım ile mezun olduktan sonra hayatlarını birleştirdiler. Daha sonra yapılan kura çekiminde görev yeri Kastamonu oldu ancak; askerlik görevini yerine getirmek istedi. 1950’li yıllarda askerliği süresince de Hava Harp Okulu Basketbol Takımı’nda oynadı. Turan Çelik’in de içinde yer aldığı takım Türkiye Şampiyonu oldu. Askerlik görevini tamamlayan Çelik ardından Kastamonu’da 8 yıl öğretmenlik yaptı. Gittiği her yerde basketbol adına büyük işlere imza atan Çelik, Kastamonu’nun ilk basketbol takımını kurarak şehre bir de saha kazandırdı.1958 yılında arkadaşı Faik Gökay’ın yönlendirmesi ile Gazi Üniversitesi’ndeki asistanlık sınavlarına girdi ve asistan oldu. Uzun yıllar boyunca burada görev yaptı. Çelik, daha sonra İzmir ve Bornova’da İngilizce ve Beden Eğitimi Bölümü’nü kurdu. Akabinde Buca Eğitim Fakültesi’nde görev aldı. Buradaki görevini sürdürürken Kütahya’nın Şaphane Köyü’ne tayini çıktı. Uzun yıllar üniversitelerde hizmet veren Çelik, tayin kararıyla beraber emekliliğini istedi. Türkiye’nin ilk Kız Basketbol Takımı’nın kurulmasında büyük emeği olan Çelik, daha birçok ilke imza atmıştır. Turan Çelik, 1983 yılında İzmir Özel Türk Koleji’nde meslek hayatına devam etmiş ve uzun yıllar İTK Ailesi bünyesinde görev almıştır.

Aziz Şafak



1928 Bolu doğumludur. 1952 -1953 eğitim öğretim yılı Kasım ayı itibariyle, İzmir Özel Türk Koleji’nde Aşçı Başı olarak göreve başladı. 50 yılı aşkın zaman İzmir Özel Türk Koleji’nde çalışan Aziz Şafak tarafından yapılan Talaş Böreği öğrencilerin çok büyük beğenisini kazandığı için, İzmir Özel Türk Koleji Mezunları onurun her yıl düzenlenen yemeğe, 1988 yılından itibaren “Talaş Böreği Günü” adı verildi. Talaş Böreği Günü’nün gelenekselleşmesini sağlayan Aziz Şafak, yaşlılığı nedeni ile İzmir Özel Türk Koleji’nden ayrılıncaya kadar aşçı başı olarak görev yaptı.

İhsan Çetin Altıntuğ



1906 Bingazi doğumlu olan İhsan Çetin Altıntuğ 1938 yılında Gazi Terbiye Enstitüsü, bugünkü adıyla Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde eğitimini tamamladı. Meslek hayatına ilkokul öğretmeni olarak başlayan ve kurucumuz Bahattin Tatış’ın da ilkokul öğretmeni olan İhsan Çetin Altıntuğ 1953 yılında Türkçe öğretmeni olarak İzmir Özel Türk Koleji’nde göreve başladı. 1956 yılında Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Altıntuğ, mesleki bilgi ve birikimlerini genç öğretmenler ile paylaşmak için ilkokul 4. ve 5. sınıflar için Coğrafya, ortaokul öğrencileri için de Türkçe kitabı yazdı. İhsan Çetin Altıntuğ 1963 yılından vefatına kadar Müdür Yardımcılığı görevini sürdürdü.

Dündar Alpman



1912 İstanbul doğumlu olan Dündar Alpman, 1937 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde yükseköğrenimini tamamladı. İzmir Özel Türk Koleji’nin kurulduğu ilk günden itibaren öğrencilerimizin söylediği İTK Marşını ve 1963-1964 öğretim yılında da Veda Orotoryosu’nu besteleyen Dündar Alpman, 1965 yılında kadar İzmir Özel Türk Koleji’nde Müdür Yardımcılığı görevini sürdürdü.