Çocukları Sanata Teşvik Etmek Neden Çok Önemli?
Doğuştan meraklı çocuklar, uzuvlarının kontrolünü ele geçirdikleri andan itibaren, nasıl çalıştıklarını görmek için müthiş bir heves içinde oluyorlar. İşleri nasıl yürüttüklerini, kendilerini ve çevrelerini nasıl kontrol edeceklerini anlamaya çalışıyor; gözlemler yapıyor ve taklit ediyorlar. İşte bu doğal öğrenme sürecinin en önemli destekçilerden biri de, pek çok çocuk için kendini ifade etmenin en iyi yolu olan sanatsal aktiviteler.
Sanatsal aktiviteler sadece eğlenceli olmakla kalmıyor; çocukların beyinlerinde yeni bağlantılar oluşturmaların, ve dolayısıyla öğrenmelerine yardımcı oluyor. Farklı materyalleri istedikleri şekillere getirme özgürlüğü, onlara sınırları zorlamayı ve yeni metotlar geliştirmeyi öğretiyor. Böylece çocuklar hem bir şeyler üretmeyi, hem de yaratıcı şekilde risk almayı küçük yaşta deneyimleyerek, yetişkin hayatlarının farklı alanlarında başarılı olma şanslarını yükseltiyorlar.
İnce motor becerileri
İnce motor becerileri, elde ve parmakta bulunan küçük kasların çalışması, güç ve kontrol becerisini ifade ediyor. Sanatsal aktiviteler; kalem, tebeşir, fırça gibi araçları kavramalarını sağlayarak, çocukların ince motor kaslarını geliştirmelerine yardımcı oluyor. Böylece, yazı yazma ve üstünü giyme gibi kontrollü hareket gerektiren diğer aktiviteler için de destekçi bir rol üstlenmiş oluyor.
Bilişsel gelişim
Bilişsel gelişim; çocukların gördüğü, duyduğu, dokunduğu tattığı nesneler hakkında düşünmesini ifade ediyor. Boyama, süsleme gibi aktivitelerle pratik becerileri gelişirken, neden-sonuç ilişkilerini de anlamlandırmaya başlıyorlar. Örneğin: “Kalemi daha bastırarak boyarsam renk daha koyu oluyor” sonucuna varabiliyor. Ayrıca, mental bir plan yapıp, ortaya çıkarmak istedikleri şeyi üretmelerini sağlamak, karar alma becerilerini de geliştiriyor.
Matematik becerileri
Sanatsal aktiviteler çocukların aynı zamanda boyut, şekil, karşılaştırma ve sayma gibi kavramları öğrenmelerine, akıl yürütmelerine yardımcı oluyor. Örneğin; çizmek, heykel yapmak gibi sanat dalları sayesinde çocuklar şekil, sembol ve objelerin ayırt edilmeyi öğreniyor.
Konuşma becerileri
Çocuklar, sanatsal çalışmalarını anne-baba veya öğretmenleriyle paylaşırken kendilerini sözel olarak ifade etme yeteneklerini de geliştirmeye başlıyor. Yaptıkları aktiviteye bağlı olarak kelime dağarcığına yepyeni kelimeler eklenebiliyor.
Kişisel gelişim
Sanatsal aktiviteler, çocukların yeteneklerini geliştirmelerinin yanı sıra, kendilerini özgürce ifade etmelerine de olanak sağlıyor ve büyük resmi görmelerine yardımcı oluyor. Sanatın sağladığı görsel öğrenim, ileride yapacakları işlere çok farklı açılardan uyarlanabilir hale geliyor.
Günümüzün yoğun hayat temposunda hem çocuklarının gelişimine destek olmak, hem de stresi azaltıcı bir aktivite molası vermek isteyen aileler için, Michigan State Üniversitesi bazı ipuçları veriyor:
Sanatsal aktivitelerin kıymetini bilen aileler ve okullar, çocukların yıl boyunca ürettikleri şeyleri saklıyorlar. Ancak gün geçtikçe büyüyen bir yığın haline gelebilecek bu çalışmaları değerlendirmenin çok daha eğlenceli ve teşvik edici yolları var. İşte bunlardan bazıları:
Büyüdüklerinde bakıp duygulanabilecekleri her şeyi bir kutuda saklayın.
Son olarak, çocuklarınızı üretmeye ve öğrenmeye teşvik etmek için tek ihtiyacınız olan şeyin bir boya fırçası ve açık bir zihin olabileceğini aklınızdan çıkarmayın…
Kaynaklar: