İzmir Özel Türk Koleji “İsveç Çocuk Edebiyatı” Sergisine Ev Sahipliği Yapıyor
20. yüzyılın başlarından beri İsveç’te resimli kitap türü gittikçe gelişirken bu kapsamda yapılan çalışmalara da hız verildi. Bu projelerin bir ayağı olan “İsveç Çocuk Edebiyatı Sergisi” 12 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında İzmir Özel Türk Koleji Bahattin Tatış Kampüsünde yer alan Gazi Mustafa Kemal Paşa Kültür Merkezi Sergi Salonunda gerçekleşti. 12 Ekim Perşembe günü Saat 13:45’de İsveç İstanbul Baskonsolosu Therese Hydén, İsveç Kültür Ataşesi Suzi Erşahin, İsveç Kültür Ataşeligi Yardımcısı Arzu Lejontåtel, İsveç Ticari Teşvik Birimi Temsilcisi Sevin Yalçın, İsveç İzmir Fahri Konsolosu ve İTK Genel Müdürü Yiğit Tatış ve İsveçli Yazar Per Gustavsson’un katılımı ile açılan bu özel sergi ay boyu açık kalacak.
13 Ekim Cuma günü Yazar Per Gustavsson İTK’lı öğrenciler ile anlatım ve çizim atölye çalışmalarında bulunacak. 20 Ekim 2017 Cuma günü İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle çocuklara yönelik atölyeler yapılacak. Eğitmen olarak Uğur Kaya, Gözde Durmuş, Cem Demirayak ve Nilay Yılmaz’ın yer alacağı farklı sanat, oyun ve çocuk atölye çalışmaları yapılacak. 21 Ekim Cumartesi günü ise yine İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle Gözde Durmuş, Cem Demirayak ve Nilay Yılmaz’ın katılımıyla eğitimcilere yönelik “Neden Çocuk Hakları Eğitimi ve Çocuk Katılımı?” ve“Çocuk Hakları Bağlamında Akran Zorbalığı ile Mücadele” semineri verilecek. Ardından çapraz oturumlar ile atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.
Ayrıca 13-28 Ekim tarihleri arasında Dokuz Eylül Rektörlük Binasında engelli bireylerin haklarının toplumsal yaşamda henüz tam olarak yansıtılmadığı düşüncesinden yola çıkarak hazırlanan özel bir sergi yapılacak.
Tüm bu özel sergiler ve çalıştay programları ile İzmirliler ay boyunca İsveç’i İzmir’de yaşama fırsatı yakalayacak.
İsveç Başkonsolosluğunun İsveç İzmir’de Programı Tüm Hızıyla Devam Ediyor!
İsveç İstanbul Başkonsolosu Therese Hydén İsveç İzmir’de Programı kapsamında, “İsveç’in yaptığı faaliyetler, İsveç kültürü hakkında biraz daha fikir vermek daha aktif olmak için çalışmalar yapmak istiyoruz. Çok global bir dünyada yaşıyoruz ama yüz yüze temas kadar hiçbir şey önemli değil. Bu nedenle burada birçok görüşme planlandı. Bu süre içinde üniversiteler ile ve ayrıca EBSO, İzmir Ticaret Odası, Büyükşehir Belediye Başkanı görüşmeler ve fikir alışverişlerimiz oldu.
İsveç’in ilgilendiği alanlar sürdürülebilir belediyeler konusunda İsveç çok iyi yeşil enerji, çöp toplama gibi konularda ortaklıklar yapılabilir. Aynı zamanda İzmir Büyükşehir belediyesi çevreci ulaşım konusunda çalışmalar yapmakta. Bu konuda İsveç’te çok ciddi çalışmalar var. Vapurdan diğer ulaşım araçlarına kadar birçok konuda çalışmalar oluyor. Esas amaç birebir görüşmelerde neler olabilir gibi bir iletişim sağlamak, daha sonra yatırımları hızlandırmak. İzmir’i büyük bir potansiyel olarak gördüğümüz için bu iletişimleri canlandırmak istiyoruz. “dedi.
Gençlerin ve çocukların kültürler arası etkileşimleri kendileri için önemli bir konu olduğunu belirten Hydén “Özellikle kültür ve sanat alanındaki etkinliklerle iki ülke gençlerini buluşturmayı arzu ediyoruz. İki yıl önce yaptığımız film günlerini bu kapsamda yeniden düzenleyeceğiz. Ayrıca bugün İzmir Özel Türk Koleji’nin ev sahipliğinde “Burada Çocuk Büyüyor” – projesinin “İsveç Çocuk Edebiyatı Karakterleri Sergisi ve Çalıştayı” ile çocuklara da dokunmayı hedefliyoruz. Ayrıca İsveçli Çocuk Edebiyatı yazarımız Per Gustavsson ‘da çocuklarla yapacağı çalıştayla bu etkileşimi arttıracak. Bu projelerimizi İzmir’de farklı temalarla sürdürme kararımız var.” Dedi