26 Ekim 2008’de hayata veda eden İzmir Özel Türk Koleji kurucusu, Türk eğitim dünyasının duayeni, merhum eğitimci ve matematik öğretmeni Bahattin Tatış tüm İzmir Özel Türk Koleji kampüslerinde ve kabri başında anıldı.
Bahattin Tatış’ı anma günü kapsamında İzmir Özel Türk Koleji okullarında öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla yapılan törenlerde önce Bahattin Tatış’ın yaşam öyküsünü anlatan “Sönmeyecek Meşalen” belgeseli izlendi. Ardından lise öğrencilerinin İTK mezunu tiyatro sanatçılarının yönetmenliğinde İTK öğrencilerinin hazırladığı yaşam öyküsünden canlandırmalar eşliğinde yaşam felsefesi ve eğitim ilkeleri bir kez daha hatırlandı.
Hacılarkırı Kabristanı’nda düzenlenen anma töreni ise İTK’lı yöneticiler, öğretmenler, emekli çalışma arkadaşları, mezunlar ve İzmirlilerin katılımıyla gerçekleşti. İTK Öğrenci Birliği tarafından Bahattin Tatış’ın yaşam öyküsü, eğitim felsefesini yansıtan sözleri, geleceği emanet ettiği öğrencileri olarak teşekkürlerini dile getiren mektubun okunmasıyla başlayan anma töreninde İzmir Özel Türk Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Tatış da babası Bahattin Tatış’ı anlattı. Oğuz Tatış konuşmasında, “Değerli Arkadaşlarım, Değerli Öğrencilerimiz, Değerli Dostlarımız hepiniz babamın yâd ediliş törenine hoş geldiniz. Babam değerli öğrencilerimizin de söylediği gibi 1919 yılında doğdu. 1941’de bir matematik öğretmeni oldu. Ve 9 sene Türkiye’nin muhtelif okullarında matematik öğretmenliği yaptı. 1950’de onun en büyük eseri olan İzmir Özel Türk Koleji’ni kurdu. İzmir Özel Türk Koleji onun için her şeydi, çünkü bir Cumhuriyet çocuğu olan babam, Özel Türk ismini hayatı boyunca şerefle taşıdı. Onlar, Cumhuriyetin bütün meşakkati altında yetişmiş bir nesildi. Onlar, Atatürk çocuklarıydı. Ve Türkiye için hayatları boyunca çalıştılar. Burada rahmetli annemle beraber yatıyorlar. 1946’da evlendikten sonra müşterek olarak çalışma hayatında ve ev hayatında çok mutlu günleri olmuştur. Babam iyi bir aile reisiydi. Annemi 1976’da kaybettik. Babam annemi hiçbir zaman için kaybetmedi, hep onunla beraberdi, onunla beraber yaşadı. Tabi ki meydana getirdiği eser İzmir Özel Türk Koleji ona 15 Kasım 1950’de verilen görevin bir ifasıydı. Ona şu görev verilmişti; ‘açacağınız okul Türkiye’deki diğer vakıf okullarından daha üstün bir okul olacak çünkü size İzmir Özel Türk Koleji ismini veriyoruz’ demişlerdi. O bunu laikiyle yerine getirdi. Babamı 26 Ekim 2008’de aramızdan gönlümüze aldık. Babam gönlümüzde her zaman yaşayacak ve her zaman, ilelebet gönlümüzde kalacak. Onun meydana getirdiği İzmir Özel Türk Koleji de onun istekleri doğrultusunda ilelebet yaşayacaktır. Şunu da dile getirmek istiyorum. Babamın en çok sevdiği insanlar ailesiyle birlikte, beraber çalıştığı öğretmen arkadaşları ve öğrencileriydi. Bugün burada onu yâd etme töreninde yine o çok sevdiği, gördüğü zaman gözlerinin güldüğü öğrencileri ve öğretmen arkadaşlarıyla beraber. Eminim ki bunu bir şekilde hissediyordur. Hepinize bir kez daha bu törene katıldığınız için teşekkür ederim. ” dedi.
İzmir Özel Türk Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Tatış’ın konuşmasının ardından İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu’da bir İzmirli olarak Bahattin Tatış’ı anlattı. Konuşmasında, “Bahattin Tatış, eğitimde farklılık getirdi, ayrıcalık getirdi. Hiç kimsenin yapamadığını yaptı. Bugün İzmir Türk Koleji Türkiye’deki bütün okullardan daha üstün bir eğitim sistemi uyguluyor. Bunun temelinde Bahattin Tatış var. Bahattin Tatış, öğretmenliğinin yanı sıra vatan sevgisi yüksek hayırsever bir insandı. İzmir’de hatta Türkiye’de pek çok girişimde öncülük yaptı. Eşi Cevriye Hanım ile birlikte sayısız gencin okumasını, eğitim almasını sağladılar. Cevriye Hanım örnek bir Cumhuriyet hanımefendisi olarak birçok kadın derneklerinde ve gönüllü topluluklarında çalıştı. Bugün Cumhuriyet Bayramının da anılmasının başlangıç tarihi. Biz Bahattin Tatış’ı onun çok önem verdiği Atatürk ve Cumhuriyet ile anıyoruz. “ dedi. Hacılarkırı Kabristanı’ndaki anma töreni, duanın okunmasıyla son buldu.