İzmir Özel Türk Koleji

MERAKLISINA: Dünyanın En İyi 10 Çağdaş Sanat Müzesi

25.05.2018 00:00:00

Dünyanın En İyi 10 Çağdaş Sanat Müzesi

Yeni bir şehri ziyaret ettiğinizde, kent kültürüne dair daha fazla fikir sahibi olmanın en güzel yollarından biri de o şehirdeki bir çağdaş sanat müzesini gezmektir. Böylece hem dünya çapındaki isimlerin hem de en iyi yerel sanatçıların çalışmalarını görme fırsatı yakalarsınız. İşte dünyanın en önemli metropollerinden bazılarını gezerken kaçırmamanız gereken en iyi 10 çağdaş sanat müzesi.

Los Angeles Çağdaş Sanat Müzesi, ABD

Los Angeles Çağdaş Sanat Müzesi (LACMA) Birleşik Devletlerin batısındaki en büyük sanat müzesidir. 120,000’den fazla eserin sergilendiği müzede, modern eserlerden oluşan geniş bir koleksiyonun yanı sıra Jeff Koons, Cindy Sherman, Jean-Michel Basquiat ve Barbara Kruger gibi isimlerin çağdaş eserlerinden seçkiler de yer alıyor. Müzede II. Dünya Savaşı sonrası sanat tarihi sergileniyor.

Whitney Amerikan Sanatı Müzesi, New York, ABD

 

Müze 20 ve 21. yüzyıl Amerikan sanatına odaklanıyor. 21,000 parçadan oluşan koleksiyon, resim, heykel, baskı ve fotoğrafın geleneksel biçimlerinin yanı sıra yeni medya, film ve video sanatına da yer veriyor. Müzenin en ünlü ve artık gelenekselleşmiş etkinliklerinden birisi ise Whitney Bienali. Her iki yılda bir düzenlenen Bienal, çağdaş Amerikan sanatına genel bir bakış sunarken, daha az bilinen sanatçılara da geniş yer veriyor.

Bilboa Guggenheim Müzesi, Bilboa, İspanya

Guggenheim Bilbao müzesi, çarpıcı mimarisiyle içindeki sanat eserlerinin bile önüne geçmeyi başarmış bir müze. Mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan müze, içinde barındırdığı dünyanın dört bir yanından gelen çağdaş sanatçıların “büyük ölçekli ve mekana özgü” eserleriyle ünlü. Sergilenen en dikkat çekici eserlerden biri, 1997 yılında müzenin açılışı için yapılmış olan, Richard Serra’nın 340 metrelik uzunluğundaki Snake (Yılan) adlı çalışması.

Museo D’arte Contemporanea Di Roma, Roma, İtalya

Aynı zamanda MACRO olarak da bilinen Museo d’Arte Contemporanea di Roma, iki ayrı ama birbirinden uzak mekana kurulmuş. Bu mekanlardan biri Via Nizza’daki eski bir birahane, diğeri ise Piazza Orazio Giustiniani’deki eski bir kesimhane. Müzelerdeki koleksiyonlar, 1960’lardan itibaren İtalyan sanatına damga vuran sanatçılardan oluşuyor. Müze, 2018 Ekim ayından itibaren “MACRO Asilo” isimli deneysel bir projeye ev sahipliği yapacak. Bu proje kapsamında müze, sanatçılar ile şehir arasında bir buluşma noktası olacak ve sanatçılar burada çalışmalarını üretirken aynı zamanda farklı disiplinlerde sergileyebilecekler. 

Modern Sanatlar Müzesi PS1, QUEENS, ABD

Burası Amerika’da, sadece çağdaş sanata adanmış en büyük müzelerden birisi. Müze, koleksiyondan çok sergilemeye odaklanıyor. Müzenin ana misyonu deneysel sanatı sergilemek ve mekanı “çağdaş sanatta yeni fikirler, söylemler ve eğilimler için bir katalizör olarak kullanmak”. 

Tate Modern, Londra, İngiltere

 

1897 yılında Henry Tate tarafından kurulan müze, İngiliz sanatına ait küçük bir koleksiyonu barındıran bir mekandan, dört ayrı mekandan oluşan ve yaklaşık 70,000 sanat eserine ev sahipliği yapan büyük bir müzeye dönüştü. Müzenin koleksiyonu içinde yer alan sanatçılar arasında Anish Kapoor da bulunuyor.

Mori Sanat Müzesi, Tokyo, Japonya

Şehir planlamacısı Minori Mori tarafından yaratılan müze, kalıcı herhangi bir koleksiyon sergilememeyi tercih ediyor. Bunun yerine müzede, 26 çalışması sergilenen Ai WeiWei dahil pek çok sanatçının geçici sergileri yer alıyor.

Şanghay Çağdaş Sanat Müzesi (MoCA), Şanghay, Çin  

2005 yılında kurulan müze, Çin’deki ilk özel çağdaş sanatlar müzesi olma özelliği taşıyor. Müze vizyonunu, “Dünyanın dört bir yanından mükemmel sanat eserlerini bir araya getirmek” ve çağdaş Çinli sanatçıların eserlerinin sergilendiği bir platform olarak bu sanatçıların etkisini tüm dünyaya yaymak olarak tanımlıyor. Multidisipliner olmakla övünen Şanghay Çağdaş Sanat Müzesi, güzel sanatlar dışında yer alan moda, mimarlık ve dijital sanat gibi alanları da kapsayan sergiler düzenliyor. Müze, Salvatore Ferragamo, Chanel ve Pixar’ın çalışmalarına da ev sahipliği yaptı.

Hamburger Bahnhof, Berlin, Almanya

Hamburger Bahnhof müzesi, eski bir tren istasyonunun içinde yer alıyor ve 1960’lardan günümüze uzanan sanat çalışamalarına odaklanıyor. Müze, Pop Art’tan Ekspresyonizm’e ve Minimalizm’e uzanarak sanatsal sınırları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Müzenin fotoğraf bölümünde Bernd ve Hilla Becher, Thomas Ruff ve daha nicelerinin çalışmaları yer alıyor. Hamburger Bahnhof, Marcel Duchamp ve Bruce Naumantoo gibi sanatçılarla kavramsal sanat severlere de hitap ediyor.

Kaynak: https://mymodernmet.com/best-contemporary-art-museums-in-the-world/2/